tisdag 8 november 2011

Vad ledarskap borde vara

Vare sig det handlar om att leda andra människor, vara ledare över sitt djur eller vilket ledarskap det än handlar om så är alla verkliglga ledares lag, att om någon vill leda andra på ett naturligt sätt så måste vederbörande alltid och i första hand fråga efter de andras behov och vilka möjligheter de har att förstå, annars kan de aldrig följa ledaren frivilligt och utan tvång.
Följdaktligen blir den som kämpat till sig en ledarposition aldrig en verklig ledare, det blir bara den som förtjänat ledarpositionen, någon som har visat sig värdig uppgiften.
I naturen blir den ledare som tjänar de andra bäst. Därför är den första förutsättningen för samvaro med andra människor eller djur, att allt jag som ledare gör måste jag göra uteslutande för dem, på deras egna villkor. Om man inte handlar så, handlar man mot naturens första och viktigaste lag.
Det gäller att upptäcka och uppmuntra den entusiasm som finns inneboende i alla varelser, och som kommer till uttryck när de får bete sig naturligt. Alla måste i alla avseenden handla med naturens lagar och inte emot dem. Om man handlar mot sin intuitiva känsla, den som alla levande varelser är utrustad med, så handlar man mot naturens ordning. Gör man det så skapar man ovillkorligen en motrörelse. Lika säkert som detta motstånd uppstår, kommer det att riktas mot den som skapade det, vilket leder till människor och djur tappar intresset att samarbeta med dig.
Ett sådant motstånd leder alltid till en kamp som endast kan hanteras med våld, hur sofistikerat det än må vara. Och använder jag våld hur det än ser ut, så skapar jag ännu mer motstånd hos motparten och det hela utvecklar sig till en ond cirkel. En sådan spiral kan bara sluta på två sätt, det ena är att "kriget" aldrig tar slut och det andra är att motparten resignerar, ger upp och fogar sig och genomlider sin tid som ett glädjelöst offer utan att kunna visa någon egen vilja.
För att ett naturligt ledarskap ska kunna fungera så krävs det att vi arbetar med oss själva, se till att du blir fri och oberoende för du kan inte förvänta dig kvaliteter hos någon annan som du inte har själv! Hur ska du kunna försvara någon annans frihet om du själv är hämmad och begränsad? Avstå i alla lägen och på alla sätt från strid för även om du skulle vinna själva kampen, förlorade du ändå i samma ögonblick du började kämpa. Hitta istället din egen fysiska och psykiska balans för om du förlorar jämvikten kan du inte begära att någon annan ska vara i balans.
All ledarskap handlar om att se till att du vet vad du gör och att handla efter en klar linje, som du vet och känner är rätt för om du inte kan motivera dina handlingar för dig själv och andra så kan du aldrig tala om för någon annan att han måste ha fog och motiv för sina. Så all äkta ledarskap börjar alltid med en förändring hos oss själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar